Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje nad 60 USD za barel

25.06.2015 Celý región

Singapur 25. júna (TASR) - Ceny ropy prakticky stagnujú. Americká ropa WTI sa obchoduje tesne nad úrovňou 60 USD (53,52 eura) za barel. V stredu (24. 6.) popoludní sa ceny čierneho zlata dostali pod tlak. Dôvodom bolo, že Atény sa stále nedokázali dohodnúť s veriteľmi na riešení dlhovej krízy. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa dnes ráno o 7.24 h SELČ predával po 60,17 USD. To je o 10 centov menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 74 centov alebo 1,2 % a uzavrel na úrovni 60,27 USD za barel. Cena augustového kontraktu na ropu Brent dnes ráno stagnovala na úrovni 63,49 za barel.

Pokračujúci spor medzi Gréckom a veriteľmi má negatívny vplyv na trh s ropou. Táto téma síce nie je podľa expertov dôležitá pre skutočný dopyt po rope, má však vplyv na dopyt zo strany finančných investorov, ktorí v poslednom čase výrazne ovplyvňovali ceny čierneho zlata.

Ďalšou dôležitou témou zostávajú prebiehajúce rokovania týkajúce sa iránskeho jadrového programu. Dohoda by sa mala dosiahnuť do 30. júna. Trh predovšetkým zaujíma, či a ako rýchlo sa dajú zrušiť obchodné sankcie a Irán bude môcť opäť vyvážať viac ropy.
 

Vyberte región